Blaudzun is de artiesten naam van Johannes Sigmond. Met zijn band trekt de Edison en 3FM Awards winnaar volle zalen in Nederland en daar buiten. Zo verkende Blaudzun nieuwe gebieden als Noord Europa en Amerika. Dit jaar trapte hij af met een korte tour op Java, Indonesië.

Indonesische roots
Het was een concert tour met ook een persoonlijk doel, want Johannes en ook zijn broer Jakob (gitarist) hebben Indonesische roots. Tijdens deze reis wilden ze meer te weten komen over hun voorouders. Zo heeft Blaudzun een bezoek gebracht aan het huis van zijn opa en oma die voor de oorlog in Lawang Malang leefden.

Blaudzun3

Foto: Blaudzun en Ana terug naar de roots

Familie geschiedenis
Ik had de eer om mee te gaan naar Lawang. Het is bijzonder dat het huis die hoort bij de familie geschiedenis van Blaudzun nog bewaard is gebleven en aan de zijkant van het huis waar zich vroeger een apotheek bevond tref je zelfs nog Nederlandse teksten aan. Het huis heeft een mooi uitzicht op de bergen. We proberen ons in te denken hoe ze daar geleefd hebben zonder de drukte van het huidige verkeer.

Blaudzun

Foto: Met Blaudzun in de “warung” naast het huis van zijn voorouders.

Herkenning
Op de vraag of Blaudzun zijn eerste keer Indonesië als een cultuurschok heeft ervaren, zegt Blaudzun dat hij het land hem niet vreemd aan doet. Hij ziet herkenning in mensen en hij is als Indo voor een deel ook opgegroeid met de Indonesische cultuur. Onder andere de eetcultuur is herkenbaar.

Samenwerken en inspireren
Blaudzun en zijn broer zijn van huis uit opgegroeid met muziek o.a. “Krontjong”. Gefascineerd door deze muziek hebben ze tijdens hun tour samen gespeeld met Krontjong orkesten Tugu Caphrino uit Jakarta en Agawe Santosa uit Yogjakarta. De tour was voor Blaudzun dan ook een unieke kans om op zoek te gaan naar de bron van verhalen uit het verleden en zich te laten inspireren door mensen, verhalen en omgeving, maar ook door muziek en muzikanten. Op zijn beurt deelt Blaudzun zijn ervaringen en inspireert hij Indonesische muzikanten.

Podium primeur
Tijdens de concerten heeft de band voor het eerst nieuwe liedjes gespeeld, zoals het nieuwe nummer “Hey now”. Het was dus een podiumprimeur voor het Indonesische publiek. Naast deze hit werden ook de andere gespeelde nummers enthousiast ontvangen door het publiek.

Blaudzun1

Foto: Concert op de Universiteit Negeri Malang. 

Muzikale Cultuur uitwisseling
De gratis concerten in het kader van muzikale cultuur uitwisseling tussen Nederland en Indonesië vonden plaats in de steden Jakarta, Yogjakarta, Solo en Malang. De concerten zijn in samenwerking met het Erasmus Huis Jakarta, Warta Jazz Yogjakarta en Yayasan Caraka Mulia Surabaya georganiseerd.

Mrs. Suni Wijogawati Sudradjat manager van het Erasmus Huis en Dhr. Michael Rauner directeur van het Erasmus Huis, tevens hoofd culturele zaken van de Nederlandse Ambassade reisden met het gezeldschap mee. In Malang was Prof. Dr. I Komang Wiarsa Sardjana secretaris van Yayasan Caraka Mulia aanwezig.

Na een geslaagde Indonesië tour bereid Blaudzun en de band zich nu voor op hun Europa Tour. Het eerste concert is inmiddels uitverkocht.
.
Samenstelling Blaudzun

Johannes Sigmond; leadzang, gitaar
Jakob Sigmond; gitaar, vocals
Tom Swart; toetsen en harmonica
Franc Timmerman; bass, vocals
Simon Lévi; drums
Linda van Leeuwen; percussie, toetsen, vocals
Jan Dekker; trompet, saxofoon
Martijn Jurjus; geluidstechnicus

Indonesia Tour – Video by Blaudzun

Advertenties